Hva er den mest spiste retten på julaften?

Svineribbe og pinnekjøtt er den vanlegaste julematen i Noreg. I 2014 åt 55 prosent ribbe på julaftan. Heile 88 prosent åt anten ribbe eller pinnekjøtt.

Hva spiser nordmenn på lille julaften?

Lille julaften, 23.

Mange familier har egne tradisjoner denne kvelden, som å pynte juletreet og lage pepperkakehus, og mange spiser risengrynsgrøt med sukker, kanel og smørøye. I grøten gjemmer vi en mandel, og den som finner mandelen i sin porsjon, vinner en marsipangris!

Hvor mange spiser pinnekjøtt julaften?

Ribbe og pinnekjøtt er fremdeles på de aller flestes menyer på selve julemiddagen, med ribbe på førsteplass og pinnekjøtt som en god nummer to, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen. Nærmere bestemt spiser 44 prosent av oss ribbe, mens 35 prosent spiser pinnekjøtt.

LES OGSÅ  Hva er bra hundemat?

Hva er den mest spiste retten på julaften? – Related Questions

Hvor mange spiser Grandiosa til julaften?

I en undersøkelse fra 2011 oppga 200.000 nordmenn at de spiser Grandiosajulaften, men Stokken tror ikke det er hovedretten det er snakk om. – De fleste spiser det neppe som julemiddagen, men som en rask og god lunsj mens man forbereder kvelden, sier han.

Hva spiser de i Tyskland på julaften?

Tyskland: Helstekt gås

I Tyskland serveres ofte helstekt gås til jul, eller som man sier på tysk: Weihnachtsgans. Både på julekvelden og gjennom hele desember er det dessuten vanlig å servere glüwein, som da er tyskernes svar på gløgg (med rødvin).

Hvor i Norge er pinnekjøtt mest vanlig som julemat?

Utbredelse. Pinnekjøttet har sterkest tradisjon på Vestlandet i Norge. Hele 76 prosent av vestlendingene spiser pinnekjøtt på julaften mot 14 prosent på Østlandet. Østlendingene spiser likevel mer pinnekjøtt enn dette og setter sauen på menyen en annen dag i løpet av julehøytiden.

Hvorfor spiser vi pinnekjøtt på julaften?

Pinnekjøtt har sin opprinnelse i områder med stort sauehold, som på Vestlandet. På grunn av naturlig dårlig tilgang på fôr om høsten, var det naturlig at sauene ble slaktet på denne tiden. Da ble saueribbene saltet og tørket for å konservere kjøttet. Pinnekjøtt har blitt en godt etablert juletradisjon!

Hva spiser nordmenn mest av i julemåneden?

Hele 81 prosent av alle nordmenn spiser ribbe 2 til 3 ganger eller oftere i løpet av julemåneden. Så mange som 73 prosent spiser pinnekjøtt like ofte. Det viser en Ipsos-spørreundersøkelse fra jula 2017, utført på oppdrag for Nortura.

Hvor mange spiser juletorsk?

I dag spiser halve Norge svineribbe til jul, mens 35 prosent spiser pinnekjøtt. Knappe fire prosent serverer kalkun på julaften, tre prosent velger lutefisk og bare én prosent spiser torsk, viser fjorårets tall fra Ipsos. – Det er sterke tradisjoner som gjør at vi hvert år velger å hente frem disse rettene.

LES OGSÅ  Vilket märke på spabad är bäst?

Hvor i landet spiser man torsk på julaften?

Fisk på alle slags vis

Norge har lange tradisjoner som fiskerinasjon, og juletradisjonene langs kysten preges naturlig nok av det. På sørlandet har kokt torsk vært en vanlig middag på julaften, gjerne servert med sandefjordsmør, gulrøtter og poteter.

Hvorfor ribbe til jul?

Svineribbe, ofte kalt ribbe, er en tradisjonsrik matrett (fra svin) som er vanlig til jul i Norge, i Danmark som ribbenstek. Ribbe spilte også en viktig rolle i det før-kristne vinterblotet. I norrøn mytologi ble stykker fra grisen Særimne spist hver dag, og like raskt som sidestykkene ble skåret ut, vokste nye frem.

Hva spiser man til jul i USA?

Amerikansk jul er derfor ikke kun én ting. Og det også mange forskjellige retter som blir regnet som den «ekte» julematen. Noen spiser lasagne, andre de meksikanske tamales, mens noen bare må ha and og rødkål. Men den mest vanlige er nok kalkunen, som blir servert med saus, potetstappe, tranebærsaus og grønnsaker.

Hva spiser man i Japan til jul?

Ribbe og pinnekjøtt til middag er det ingen tradisjon for rundt juletider i Japan. Isteden spiser man i Japan hver jul noe man kaller クリスマスケーキ (en type bløtkake). Det har i de siste årene også blitt flere og flere som spiser kylling til middag som julemat i Japan.

Hva spiser de i Finland på julaften?

Rødbetsalat, soppsalat, sild, gravlaks, kaviar og paté og piroger er noe av det som hører hjemme på et finsk julebord sammen med skinke, lådor, risgrøt og lutefisk. De senere årene har også kalkun begynt å bli populært som julemat i Finland.

LES OGSÅ  Hva er vanlig å gi i 50 års gave?

Hva spiser de til jul i Frankrike?

I Frankrike spiser de en kake som kalles buche de Noel, fordi den ser ut som en vedkubbe. Julemiddagen spises forøvrig frem til midnattsmessen på julaften. Hva som står på menyen avhenger av hvor i Frankrike man befinner seg. I Alsace spiser de gås, i Burgundy kalkun med kastanjer, og i Paris østers og gåseleverpostei.

Hva spiser de til jul i Polen?

Julemat i Polen

Rødbeter blir skåret og står og gjærer noen dager før Wigilia, og den ferdige suppen toppes med små raspeballer. I enkelte deler av Polen spiser folk soppsuppe i stedet for borscht. Karpe – hovedretten til julefesten er karpe, som stekes og serveres med en krembasert saus.

Hva spiser de i Danmark på julaften?

I Danmark går det i kalkun, fleskestek, and/gåsestek, kartofler, kanin, sylte og mye mer når de skal spise inn julen. De danske mattradisjonene går langt tilbake i tid. Allerede i vikingetiden ble gris servert som en festrett julaften. I samme tid fikk man også servert medisterpølse og blodpølse.

Hva spiser man til jul i Nord Norge?

I Trøndelag og NordNorge spiser 57% ribbe og 34% pinnekjøtt. Riskrem er fortsatt favoritt-desserten i landet (37%), multekrem på andreplass med 17% og 10% foretrekker karamellpudding.

Hvor mange nordmenn spiser pizza på julaften?

Én prosent spiser pizza til julemiddag

– I fjor spurte vi hva folk spiste til julemiddag, fordi det er det som er det mest interessante. Da viste det seg at under én prosent spiser pizza i det store og det hele. Bare halvparten av dem opplyser at de spiser frossenpizza, forteller Opinion-sjefen til TV2.

Leave a Comment