Hva er Fosfornekrose?

Fosfornekrose i kjeven er en dødelig yrkessykdom blant personer som arbeider med gul fosfor uten tilstrekkelig beskyttelse. Den forekom hyppigst blant ansatte i fyrstikk-industrien på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Moderne yrkes-hygiene har opphevet forholdene som førte til denne lidelsen.

Hvem fant opp fyrstikker?

Det var den engelske kjemikeren John Walker som lagde de første fyrstikkene som ble tent ved friksjon i 1827. Arbeidet hans bygde på det Robert Boyle hadde gjort med svovel og fosfor. Walker oppdaget at en blanding av antimonsulfid, natriumklorat, gummi og stive, kunne ta fyr om en slo det mot en ru overflate.

LES OGSÅ  What are the twisty donuts called?

Hva skjer når man tenner på en fyrstikk?

Opptenning – friksjon skaper varme

a. av fosfor og svovel. Friksjonen mellom materialene når vi drar fyrstikken bortover ripeflaten, skaper varme. Friksjonsvarmen er nok til å antenne fosfor, og det utvikles mer varme.

Hva er Fosfornekrose? – Related Questions

Er det svovel i fyrstikker?

Fyrstikken slik vi kjenner den i dag har sitt opphav i svovelstikken. Den hadde nemlig et «hode» av mer eller mindre rent svovel i den ene eller begge ender. På 1700-tallet oppdaget Robert Boyle at en svovelstikke tok fyr av seg selv hvis den hadde vært borti hvitt fosfor.

Hva brukte man før fyrstikker?

Etter oppdagelsen av stål ble kombinasjonen flint – stål (fyrstål) vanlig, og var i de siste 1000 år før fyrstikken kom, det vanlige fyrtøy over hele Europa og Asia. En utviklet form av dette fyrtøyet var flintlåsen, som ble brukt på skytevåpen.

Hvem fant opp lighteren?

Først i 1823 oppfant Johann Döbereiner den første praktisk anvendelige lighteren. Den fungerte via en kjemisk prosess – den såkalte Döbereinersches Feuerzeug. Her utnyttet den tyske kjemikeren at hydrogen antennes hvis det kommer i forbindelse med platina.

Hvor mange fyrstikker er det i en eske?

Fyrstikkene i husholdningsesken er litt lengre enn de originale fyrstikkene, men esken inneholder over dobbelt så mange fyrstikker, og kommer i 3-pakning.

Hvor gammel må man være for å kjøpe fyrstikker?

Det finnes ikke noen aldersgrense for kjøp av lighter, eller forbud mot å selge dette til mindreårige. Selv om det ikke finnes noe forbud mot å selge lighter til mindreårige, kan butikken ha interne retningslinjer på at de f. eks. ikke selger dette til personer under 18 år.

LES OGSÅ  Hva menes med begrepet u-verdi?

Er det lov å bestille lighter?

Det er ikke ulovlig å kjøpe elektrisk lighter eller importere det til Norge.

Hvor gammel må man være for å kjøpe 60% i Norge?

Aldersgrensen for salg og skjenking av alkoholholdig drikk med lavere alkoholinnhold enn 22 volumprosent er 18 år. Aldersgrensen for salg og skjenking av alkoholholdig drikk med 22 volumprosent alkohol eller mer er 20 år.

Hvor gammel må man være for og kjøpe 60%?

I Norge kan man kjøpe alkohol fra man er 18 år gammel. Drikkevarer som har alkoholprosent over 22 må man være over 20 år for å kjøpe. Vi har aldersgrenser for å beskytte unge mot skadevirkningene av alkohol.

Er 70% lovlig i Norge?

Hvor sterk alkohol er lovlig? Det er forbudt å skjenke, selge eller omsette drikke som inneholder over 60 volumprosent alkohol i Norge.

Kan man drikke alkohol i taxi?

En taxi er et offentlig transportmiddel, derfor kan man bli både bøtelagt og anmeldt dersom man tar med seg alkohol inn i bilen. — Man ønsker å begrense alkoholforbruket og hindre at folk som drikker er til sjenanse, sier politiadvokat Kai Spurkland i Oslo politidistrikt.

Er det lov å drikke alkohol på bussen?

Det er forbud mot å drikke alkohol på offentlig sted. Dette forbudet følger av alkoholloven § 8-9 nr. 6 . Forbudet gjelder ikke det å frakte med seg alkohol.

Er det lov å ta med medbrakt alkohol på hotell?

Det er ikke lov å ta med medbrakt alkohol kjøpt på Vinmonopolet eller i butikk på hotellrommet. Det er korrekt. Det er ikke lov å nyte medbrakt alkohol der det er skjenkebevilling. Det er derfor ikke lov å ha med medbrakt der det er minibar.

LES OGSÅ  Skal arkitektens trøst klippes ned?

Er det lov å drikke som passasjer i bil?

Er det lov å drikke som passasjer? I utgangspunktet er det ikke ulovlig å være beruset passasjer eller å ha med passasjerer i bilen som har drukket. Det er likevel viktig at det alltid er ro i bilen, så sjåføren kan konsentrere seg om trafikken.

Er det lov å drikke mens man kjører?

I Norge er det ulovlig å kjøre bil med over 0,2 i promille. Etter norsk lov kan man heller ikke drikke alkohol eller bruke bedøvende eller berusende midler før 6 timer etter at kjøreturen er avsluttet, dersom det blir politietterforskning på grunn av kjøringen, eksempelvis hvis man har vært involvert i et trafikkuhell.

Er 2 i promille mye?

Promille på 1,0: Oppmerksomheten og konsentrasjonsevnen er svekket, man begynner å bli trøtt, har nedsatt balanse og blir dårligere til å bevege seg. Promille på 1,5: Helt klart dårligere motorikk, snakker uklart og snøvlete, problemer med å huske. Promille2,0: Symptomer på forgiftning. Man har ikke selvkontroll.

Hvor mye øl er 0.2 i promille?

En kvinne på 58 kg kan oppnå ,2 promille hvis hun drikker en halvflaske lettøl (,33 l). En mann på 70 kg kan få ,2 promille ved å drikke en halv liter lettøl (,5 l).

Leave a Comment