Hva er Kali?

Kali har en skrekkinngytende ikonografisk form. Hun fremstilles ofte naken, smykket med avhogde hoder, i vill dans på slagmarken eller likbrenningsplassen. Kali er sentral i den hinduiske tantrismen. Kali er opphav til død og ødeleggelse.

Hva er en Durga?

Durga er en av de viktigste formene av hinduismens store gudinne. Durga fremstilles som en vakker og sterk kvinne. Hennes ridedyr er løven, og hun er utstyrt med forskjellige våpen som hun bruker i kampen mot krefter som truer den gode og ordnede verden, som er gudenes og menneskenes hjem.

Hva står Shiva får?

Shiva (sanskrit: śiva, devanagari: शिव, «den milde») er en av de høyeste guddommene i hinduismen.

Hva står Parvati for?

Parvati er en hinduisk gudinne som er datter av Himalaya. Hun er Shivas hustru og mor til gudene Skanda og Ganesha, selv om hun ikke har født noen av dem. Hun fremstilles gjerne som en hengiven hustru, men kan også symbolisere Shivas shakti (kraft).

Hvor kommer Durga fra?

Durga-dyrking er utbreidd i India, med Bengal, Nepal og Himalaya som viktige kjerneområde.

Hvordan ble Durga til?

Durga er den krigerske moderguden som ble skapt av den felles innsatsen til de andre gudene. Hun reddet verden fra demonen Mahishasur og hans hær. Demonen kunne ta forskjellige former.

Hvor mange hender har Durga?

Pilegrimsferd til hellige steder for å komme nærmere Gud. Vishnus kone er Lakshmi • Durga – åtte armer med våpen.

Hvilke guder hylles under Divali?

Divali feires tre netter på rad. Festen handler også om å hilse Lakshmi, gudinnen for rikdom og lykke, velkommen som konen til guden Vishnu. Da tennes mange små lys og kinaputter, og mange åpner vinduene sine for å slippe Lakshmi inn.

Hvorfor tenner man lys på divali?

Diwali betyr «en rekke med lys» og er en av de største festivalene i India. En lysfest som handler om de godes seier over det onde, og lysets seirer over mørket. Det pyntes med lys før gudinnen Lakshimi vender hjem og bringer med seg velstand og lykke.

Finnes det flere guder?

Forestillinger om guder finnes i alle religioner og alle kjente kulturer. En religion kan omfatte flere guder (polyteisme) eller bare én gud (monoteisme). Gud eller guder kan spille en dominerende rolle i religionen (kristendommen, islam, hinduismen, romersk religion) eller en underordnet rolle (buddhismen, jainismen).

LES OGSÅ  Skal lavendel klippes ned om våren?

Hvem er Lakshmi?

Lakshmi er en hinduisk gudinne for velstand og lykke. Lakshmi er Vishnus hustru. Ikonografisk fremstilles hun som en vakker kvinne omgitt av elefanter, lotusblomster og vann som representerer velstand og overflod. Hun er velstandens og lykkens gudinne.

Hva heter sønnen til Shiva?

Ganesha er sønn av Shiva og Parvati og bror til Murugan (også kalt Skanda). Han er kjent som en lykkebringende guddom og hører til gudekretsen rundt Shiva. Navnet Ganesha betyr leder (isha) for Shivas følge (gana).

Når ber man til Ganesha?

Hinduer ber ofte til Ganesha dersom de skal ut på reise, flytte, begynne i en ny jobb eller på en ny skole. Hinduismens guder har forskjellige egenskaper. Hinduer ber derfor til gudene om ulike ting.

Hvem er Rama?

Rama, den nest viktigste av Vishnus inkarnasjoner, avatara, etter Krishna. Tilbedelse av Rama er utbredt i Nord-India, og ordet Ram betyr «Gud» på flere ny-indiske språk.

Hvem er Hanuman?

Hanuman (sanskrit: हनुमान्) er en av de mest populære guddommene i hinduismen. I indisk mytologi knyttes han til Vishnus reinkarnasjon Rama. I eposet Ramayana opptrer han som general i apeskikkelse. Sammen med guden Rama overvinner han demonkongen Ravana.

Hva betyr navnet Sita?

Sita (hindi सीता [sītā], lytt hjelpinfo, betydning «plogfuren»; også stavet Seeta eller Seetha) er den hinduiske personifiseringen av den perfekte hustru, og den sentrale kvinnelige figur i eposet Ramayana.

Hva er Krishna kjent for?

Krishna er en av hinduismens mest sentrale guder. For mange hinduer som tilber Krishna, er han den høyeste guddom, en gud som overstiger til og med det upersonlige absolutte, nirguna brahman. Han blir også i hinduismen sett på som en av guden Vishnus viktigste «nedstigninger» (avatara) på jorden.

LES OGSÅ  Hvordan unngå at bringebær sprer seg?

Hva rir Krishna på?

De mest kjente av Vishnus avatarer er Rhama og Krishna. Han rir på den store ørnen Garuda, eller på den enorme slangen Shesha sammen med sin kone Lakshmi, som er gudinnen for skjønnhet og lykke. Vishnu blir framstilt med fire armer og som en Gud fylt av kjærlighet og medfølelse.

Hvilken gud tror hinduer på?

I hinduismen finnes det mange forskjellige guder. De tre viktigste gudene er Brahma, som skapte verden, Vishnu, som opprettholder verden, og Shiva, som ødelegger den. Dette viser tre sider ved livet for en hindu. Verden skapes, opprettholdes og ødelegges, og så skapes den igjen.

Leave a Comment