Hva feirer vi på julaften?

Jul er en årlig høytid til minne om Jesu fødsel, den nest største høytid innen kristenheten – etter påske. Over store deler av verden er 25. desember den sentrale datoen i julefeiringen.

Hva spiser man på julaften?

Og det skal ikke mangle på noe. Rødbetsalat, soppsalat, sild, gravlaks, kaviar og paté og piroger er noe av det som hører hjemme på et finsk julebord sammen med skinke, lådor, risgrøt og lutefisk. De senere årene har også kalkun begynt å bli populært som julemat i Finland.

Hva gjør danskene på julaften?

Den danske julefrokosten kan minne litt om deres julebord, men det er også forskjeller. En tradisjonell julefrokost feires for eksempel med et overdådig koldtbord med typiske danske matretter som sild, skinke, lun leverpostei, sild og rugbrød. For ikke å glemme juleøl og snaps!

LES OGSÅ  Hvilke budsjett mobil er best?

Hva feirer vi på julaften? – Related Questions

Hva er vanlig å gjøre på julaften?

Julaften, 24.

Første del av dagen brukes gjerne til panikkartet handling av de siste julegavene eller til en stille stund i kirka. Klokka fem ringes jula inn, og de fleste spiser julemiddag hjemme eller hos slektninger. Julegavene er på forhånd lagt under juletreet, og pakkes ut på kvelden.

Hva er Norges mest spiste rett på julaften?

Svineribbe og pinnekjøtt er den vanlegaste julematen i Noreg. I 2014 åt 55 prosent ribbe på julaftan. Heile 88 prosent åt anten ribbe eller pinnekjøtt.

Er det 100% på julaften?

Arbeidstid og lønn på julaften, romjul og nyttårsaften

Når arbeidet slutter kl. 13.15, regnes dette som hel dag og skal betales med ordinær lønn. Arbeid etter kl. 13.15 godtgjøres med 100 % tillegg.

Hva spiser de i Italia på julaften?

Ifølge tradisjonene i Italia skal det kun være fisk og sjømat på julaften. Til lunsj første juledag, som er julens viktigste måltid, kan man til gjengjeld spise hva man vil.

Hva gjør de i USA på julaften?

Her i Europa feirer vi julaften den 24. desember, mens i USAer det hovedsakelig 25. desember som feires. Det er da pakkene åpnes, og kalkunen serveres.

Hva gjør spanjolene på julaften?

Mange spiser fårekjøtt, andre spiser kalkun eller sjømat som krabbe, hummer og fisk. Som prikken over i´en serveres en god porsjon polvorones, marsipan og turrón til dessert. Gode og mette går familien samlet direkte fra julebordet til midnattsmessen “Misa del Gallo” for å markere Jesu fødsel.

Hvorfor åpner vi gaver på julaften?

Etter reformasjonen ønsket protestantene å konsentrere julefeiringen til dagene rundt 25. desember. Det ble etter hvert vanlig å gi gaver til barna julaften eller juledag. Julaften er dagen da julenissen, i en eller annen variant, tar runden med å gi gaver til snille barn.

LES OGSÅ  Is Philips OneBlade good?

Hvorfor gir man hverandre gaver på julaften?

Det er en gammel skikk. Da Jesus ble født var han den store gaven. Det er meningen at vi skal vise takknemmelighet og nestekjærlighet ved å gi gaver videre til hverandre. Julen er også en tid der man gjerne gir til andre som ikke har så mye.

Hvem får barna gaver av i Spania?

Det er de tre hellige konger (Los Reyes Magos) som har med seg gaver til barn i Spania (selv om julenissen blir mer og mer populær), og ikke på julaften, men 6. januar (Dia de Los Reyes Magos, på norsk: Helligtrekongers dag).

Hvorfor spiser spanjoler 12 druer på nyttårsaften?

Når klokka slår sine tolv slag ved inngangen til det nye året, så skal alle stå med 12 druer i hånda. For hvert klokkeslag må de spise én drue. På den måten sikrer de velstand for seg selv og sine nærmeste i det kommende året.

Hvordan feirer de jul i USA?

Den mest overdådige julefeiringen finner vi i USA. Der feires ikke julen på julaften, men på juledagen den 25. desember. Treet og huset pyntes, og familien samles for et kalkunmåltid.

Når er det jul i Tyskland?

Når markeres Julaften andre år?
Årstall Ukedag Dato
2017 søn 24. des
2018 man 24. des
2019 tir 24. des
2020 tor 24. des

Hvorfor heter jul jul på norsk?

Selve navnet jul stammer fra norrønt jólablót, eller jól (ord fra proto-germansk jehwlą/feiring) fra den hedenske offerfeiringen av midtvinterdagen i Norden, som var lagt til 12. januar. Ordet jul forekommer også i andre germanske språk.

LES OGSÅ  Hva er forskjellen på parkdress og vinterdress?

Hvordan feirer de jul i Spania?

Selve feiringen foregår dagen i forveien med pompøse parader og opptog hvor de hellige tre kongene deler ut sukkertøy. Om kvelden setter barna ut småkaker og vann til kongene og deres kameler, for på natten kommer Melchor, Gaspar og Baltasar med julegavene.

Hvordan feire jul i Japan?

I Norge tenker vi som oftest på jula som en tid for familie. I Japan derimot, er julaften faktisk en av de viktigste datoene for kjærestepar! Som regel blir dagen feiret med en romantisk middag på en finere restaurant etterfulgt av gaveutveksling. Med andre ord kan julaften i Japan minne ganske mye om Valentines Day!

Hvordan feirer man jul i Russland?

Julen kommer etter nyttår

Den russisk-ortodokse kirke feirer imidlertid jul etter juliansk kalender, 7. januar. – Da går vi i kirken og spiser middag med våre nærmeste. Men gavene, juletreet og den store festen hører til nyttårsfeiringen, forteller Johansson.

Leave a Comment