Hva gjør man med lavendel på høsten?

Sent på høsten bør lavendel klippes helt ned når planten har visnet. Dette bør gjøres for å gi plass til nye friske skudd fra bunnen når våren kommer. Mange stauder setter pris på å bli delt og plantet om, når de har stått mange år på samme sted. Lavendel deles gjerne om høsten.

Hvordan klippe ned lavendel?

Lavendel er en vintergrønn busk. Den bør derfor klippes ned til 5-8 cm over bakken hver vår. Men pass på å ikke klippe lenger ned enn at planten fortsatt har sunne nye skudd. Klipp gjerne slik at den avrundes litt i toppen, det gir finere planter.

Hvordan tørker man lavendel?

Klipp av lavendeltoppene, og legg dem på et kjøkkenhåndkle på en stekerist. La dem tørke 12-24 timer med døren på gløtt (sett en tresleiv i dørsprekken), gjerne natten over, til de er helt tørre. Alternativt kan du binde sammen lavendel-buketter, og henge dem opp-ned til tørk på et tørt, luftig og ikke for varmt sted.

LES OGSÅ  Hva skjer i kroppen etter massasje?

Hva gjør man med lavendel på høsten? – Related Questions

Hvordan få lavendel til å overvintre?

Hvis du vil være helt sikker på å få lavendelen til å overvintre, er det tryggest å plante i bakken, på et solrikt sted der den ikke «kveles» av naboplanter. Lavendel som står i skyggen eller for tett inntil andre planter, blomstrer lite og blir stranten i veksten. Lavendel liker også best å stå i litt sandholdig jord.

Hva kan jeg gjøre med lavendel?

Ha blader i salater eller strø blomster over salatene. Du kan tilsette hakkede blomster i ris og bruke disse sammen med blader til lammelår, kanin, kylling eller fasan. Lavendel kan også tilsettes marinader til kjøtt, og ikke minst kan man lage en nydelig eddik av oljen.

Kommer lavendel tilbake?

Lavendel er en flerårig busk med blålilla, mørkeblå, hvite eller rosa blomster.

Er all lavendel spiselig?

Lavendel (Lavandula angustifolia) er ei lite farleg plante, og vi forventar ikkje symptom om du tek ein liten smak.

Kan lavendel spre seg?

Når solen skinner, sprer lavendelaromaen seg uten at du trenger å ta på busken. Kanskje fordi duften er så sterk, kanskje fordi dansen av humler, sommerfugler og bier blant blomstene rører opp duftene. Vi håper du liker lavendel i hagen eller på terrassen og balkongen.

Hvordan gjødsle lavendel?

Hvordan stelle lavendel:

Litt vann må den få, men ikke overdriv. Gjødsel trengs i svært liten grad. Men, den bør beskjæres.

Når skal man slutte å gjødsle?

Siste gjødsling gjøres i midten av august, og i de deler av landet hvor høsten kommer tidlig bør du gjødsle siste gang i slutten av juli.

Hva er fint å plante sammen med lavendel?

Samplanting av Lavendel og Kjempeverbena – de trives sammen

Kjempeverbenaen vokser både i forlengelsen og på framsiden av Lavendelen. Selv om den er høyere enn Lavendelen, så er den på en måte så gjennomsiktig at Lavendelen synes godt selv om den er lavere.

Skal lavendel klippes på våren?

Lavendel er en velkjent plante som har en behagelig duft når den blomstrer. Den må beskjæres for å kunne blomstre og for å forebygge lignifisering. For optimalt resultat bør lavendel beskjæres to ganger i året – en gang om våren, og en gang når sommeren er over.

Hvilke insekter liker ikke lavendel?

Selv om lavendel er en favorittduft for mange mennesker, er mygg uenig. De avskyr lukten fra den lilla blomsten og vil helst holde seg langt borte fra den.

Hvor lenge blomstrer lavendel?

Lavendelen blomstrer fra juni til august.

Er lavendel vintergrønn?

Lavendel er vintergrønn, så det er viktig at du puffer løv og annet isolerende jorddekke inn under dem og lar bladene få sollys så lenge som mulig.

Er lavendel ettårig?

Er lavendel ettårig? Det finnes både ettårig og flerårig Lavendel. Førstnevnte kalles Sommerfugllavendel på grunn av de blafrende bladene sine. De blomstrer hele sommersesongen, men vil ikke komme tilbake til neste år.

Leave a Comment