Hva slags mat inneholder jod?

Hvit saltvannsfisk, melk, yoghurt og brunost er matvarene som bidrar mest til inntaket av jod.

Er det farlig å ta for mye jod?

Kan man ta for mye jod? Øvre grense for daglig inntak er 600 mikrogram, men generelt bør man ligge lavere enn dette. Høyere inntak enn anbefalt over lengre tid kan gi forstyrrelser i skjoldkjertel. Ved mistanke om overdosering bør man kontakte Giftinformasjonen på døgnåpen telefon 22 59 13 00 for råd.

Hva slags mat inneholder jod? – Related Questions

Hvem skal ikke ta jod?

Personer som har operert bort skjoldbruskkjertelen trenger ikke ta tabletter. Personer med jodallergi og enkelte andre sykdomstilstander skal heller ikke ta slike tabletter. Personer over 40 år tar opp så lite jod i skjoldbruskkjertelen at det ikke er nødvendig med jodtabletter ved atomhendelser.

Er det jod i kaffe?

En kopp svart kaffe eller espresso inneholder cirka fem mikrogram jod. En enkel macchiato eller en kopp café au lait inneholder dobbelt så mye, mens en enkel cortado eller caffe mocca gir 15 mikrogram.

Hva er det mest av i egg?

Det er helt riktig at egg er blant de mest næringsrike matvarene vi har. Egg er en fin kilde til protein, og inneholder i tillegg vitamin A, B, D, E og K. Egg er også rik på mineraler og inneholder både jern, kalsium, natrium, kalium magnesium, fosfor, sink og selen.

Hvor mange egg skal man spise maks på en dag?

Du kan fint spise to egg om dagen

Svihus mener at du fint kan spise to egg om dagen dersom du ønsker det. – Ifølge oppdaterte anbefalinger kan du normalt spise hvert fall to egg om dagen.

Hva er det mye av i egg?

En porsjonsomelett bestående av to egg har et høyt innhold av protein, enumettet fett, vitamin D, vitamin E, riboflavin, folat, vitamin B12, selen og fosfor. Den innholder også vitamin A, jern, sink og jod. Det er altså mange gode grunner til å spise egg! Et gjennomsnittlig egg inneholder cirka 80 kalorier.

LES OGSÅ  Hva er det beste å vaske gulvet med?

Er det jod i yoghurt?

et glass melk: 2 dl gir ca. 30 mikrogram jod (20 %’) et beger yoghurt: 150 gir ca. 20 mikrogram jod (13 %’)

Er det jod i skyr?

Yoghurt, skyr og andre meieriprodukter er viktige kilder til kalsium og jod. Dette er næringsstoffer det kan være vanskelig å få i seg nok av hvis vi ikke får i oss noe særlig meieriprodukter. Jod er viktig for stoffskiftet vårt, og for normal vekst og utvikling av sentralnervesystemet hos foster og små barn.

Hvorfor skal ikke voksne ta jod?

Voksne personer over 40 år har liten risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen, og det er ikke sett lavere risiko for kreft hos denne gruppen ved å ta jod-tabletter. Det er derfor ikke anbefalt at voksne over 40 år har jod-tabletter tilgjengelig.

Er det jod i sjokolademelk?

Sjokolademelk som 1 av 3 om dagen

Et glass melk gir deg blant annet kalsium, jod, fosfor, vitamin B2, vitamin B12 og proteiner av god kvalitet.

Er det jod i smør?

Andre typer fisk som laks og sild, samt ost og smør, og andre matvarer inneholder også jod, men ganske små mengder.

Er der jod i øl?

Øl inneholder mineraler som fosfor, jod, magnesium og kalium.

Hvor får man tak i jod?

Hvor får jeg tak i jodtabletter? De kan du kjøpe reseptfritt på apoteket. På apoteket får du kjøpt jodtabletter uten resept.

Hvor lenge varer jod i kroppen?

Tar man tablettene umiddelbart etter å ha vært utsatt for radioaktivt jod, kan beskyttelsen være 95 – 98 %. Inntak av jod seks timer etter eksponering gir 50 % beskyttelse, og 12 timer etter gir ca. 35 %. Inntak mer enn 24 timer etter eksponering gir ingen beskyttelse.

Hvorfor jod under 40 år?

Personer under 40 år anbefales å ha høydose jodtabletter i tilfelle en atomulykke skjer i eller nær Norge. De skal kun brukes når norske myndigheter gir beskjed om det til befolkningen. Kosttilskudd inneholder mye mindre jod enn det som trengs, og kan ikke brukes til dette formålet.

Hvem skal ta jod ved atomulykke?

Hvem skal ta jodtabletter hvis det skjer et atomuhell? Det er spesielt viktig at barn og unge under 18 år, gravide og ammende tar jodtabletter hvis det skjer et atomuhell. De har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha blitt utsatt for radioaktivt jod.

Leave a Comment