Hvilke fjellsko skal jeg velge?

Hva er GTX sko?

GORE-TEX® er et syntetisk, vanntett og pustende tekstilmateriale, som brukes i produksjon av både klær og sko. Hemmeligheten bak GORE-TEX® er en tynn membran, full av mikroskopiske porer, som transporterer bort fukt (vanndamp), samtidig som det hindrer vann i å trenge seg inn gjennom materialet.

Er fjellsko vanntette?

Lave fjellsko passer best til turer med tydelige stier, dagsturer og til turgåere som ikke trenger så mye støtte på ankelen for stabilitet. De er lette og fleksible, kommer i flere forskjellige typer materiale og er samtidig pustene og vanntette. Lave tursko er også mer slitesterke enn terreng-løpesko.

Hvilke fjellsko skal jeg velge? – Related Questions

Skal man impregnere Gore-Tex sko?

Nei, det er ikke nødvendig å impregnere en sko med GORE-TEX®-membran. Du kan etter hvert bruke en impregneringsspray, men dette blir først nødvendig når den opprinnelige overflatebehandlingen er slitt av eller du begynner å se slitasje på skoen.

Hvor ofte bør man impregnere Gore-Tex sko?

Husk å impregnere fottøy med tex-membran både før bruk og løpende – helst hver 7. –14. dag, avhengig av hvor ofte de blir brukt. Det er viktig at skoene er rengjort og tørre, og at impregneringen ikke inneholder silikon.

Er gore-tex sko vanntett?

GORETEX SURROUND

Membranen er 100% vanntett, så vann sperres ute, mens svetten enkelt fordamper ut i fra hele foten. Denne teknologien egner seg best til bruk under varme forhold og/eller høy aktivitet.

Hvor lenge skal et par sko vare?

Alle sko vil degraderes over tid, selv om du ikke har tatt de i bruk på lenge. Det finnes en gyllen tommelfingerregel om at løpesko holder til 1000 km +/- 200km. Dette varierer selvfølgelig fra sko til sko og hvor godt eller lite de har blitt tatt i bruk.

Hvordan ta vare på gore-tex sko?

For at GoreTex skal kunne fungere riktig og puste godt er det viktig å vaske skoen innvendig innimellom. Dette gjøres ved å fylle støvlene med lunkent vann og la det stå en stund. Fyll etter og rist støvlene godt med vann i.

Hvordan vedlikeholde Gore-Tex sko?

Enkelt vedlikehold gir GoreTex sko eller andre vannavstøtende materialer nytt liv.
  1. Skyll skoene med lunkent eller kaldt vann.
  2. Bland deretter vaskemiddel for ull og med lunkent eller kaldt vann i en skål og skrubb skoene utenpå og inni med en oppvaskbørste.
  3. Tørk av skoene med et håndkleder.

Kan man vaske goretex sko i vaskemaskin?

Børst løs smuss med en svamp eller børste. Bruk deretter lunkent vann med en liten mengde flytende vaskemiddel. For lærsko, se produsentens instruksjoner. Ikke bruk blekemiddel og vask heller ikke i vaskemaskinen.

Hvordan gå inn nye fjellsko?

Gå inn skoene

Det er fullt mulig å finne sko du kan putte rett på foten, og flere dager i strekk unte å kjenne antydning til gnagsår. Regelen er at jo stivere og høyere skoen er, jo lengre tid må du bruke før de er komfortable på foten. En myte om å gå inn sko er å fylle lærsko med vann, og så legge i vei.

Hvordan skal en fjellsko sitte på foten?

1-1,5 cm plass foran tærne i fjellsko. 0,5-1 cm plass foran tærne i tursko. Bruk to sokker for å minske risken for gnagsår. Sokkene skal gå høyere opp på leggen enn fjellskoene.

Hvordan unngå gnagsår i fjellsko?

Vi anbefaler på generell basis å holde «sokkegarderoben» i god stand, da slitte sokker med hull og nupper lettere vil bidra til gnagsår enn nyere og hele sokker. Ved å velge en noe tykkere sokk i fjellsko enn i lettere tursko, polstrer og beskytter du foten mot det noe hardere «skallet» i fjellsko enn lette tursko.

Hvordan velge riktig størrelse fjellsko?

Størrelse: Når man skal finne sin størrelse i tursko kan man helt enkelt tenke at man skal ha både en og to størrelser større enn det man pleier ha i hverdagssko. Det er faktisk bedre om skoen er litt for stor enn for liten.

Hvordan ta vare på fjellsko?

Du kan enten bruke en svamp, en klut, en gammel sokk eller liknende for å få skoen ordentlig ren. En skobørste er ikke å forakte, men en klut vil gjøre en tilstrekkelig jobb. Bruk ikke såpe da dette tørker ut læret på samme måte som det gjør med huden din. La skoene lufttørke før du smører dem inn med fett.

Hva er forskjellen på hikingsko og tursko?

Hikingsko. Denne betegnelsen bruker vi gjerne om halvhøye sko (mid-cut) som er noe mer robuste enn de letteste turskoene. Siden de rekker over ankelen, gir de et par ekstra fordeler: De gir bedre ankelstøtte, noe du får utbytte av både i ulendt terreng og hvis du har noen kilo på ryggen.

Hvordan gå ut trange sko?

Slik utvider du skoene dine:
  1. Finn fram de tykkeste ullsokkene du har.
  2. Ta på deg skoene, mens du beholder sokkene på.
  3. Slå på hårføneren og hold den over skoene dine i cirka 30 sekunder.
  4. Slå av hårføneren og rundt med skoene mens de kjøler seg ned.
  5. Ta av sokkene og prøv skoene på igjen for å sjekke om de passer.

Leave a Comment