Hvilken TV bør jeg kjøpe 2023? Full guide (oppdatert januar 2023)

Det er derfor vi har satt sammen denne guiden for å hjelpe deg å vurdere alle faktorene og ta en informert beslutning. Les videre for å se hvilke punkter vi mener bør vektlegges når du skal kjøpe TV i 2023.

Faktorer å vektlegge for å komme frem til hvilken TV bør jeg kjøpe 2023

Nedenfor kan du lese om faktorene vi mener bør være med i betraktningen når du skal velge og kjøpe TV i 2023. Hvor mye du vektlegger hvert at disse punktene, er selvsagt opp til deg selv å avgjøre.

1. Fastsett budsjettet ditt

Når det kommer til det å tenke på hvilken TV bør jeg kjøpe 2023, er det første du bør vurdere budsjettet ditt. Bestem hvor mye du er villig til å bruke på en ny TV, og vurder deretter de ulike alternativene som er tilgjengelige innenfor dette budsjettområdet.

Det er viktig å være realistisk og ikke bruke for mye, siden det er mange andre faktorer å vurdere utover bare prisen på TV-en.

En ting å huske på er at TV-prisene kan variere mye avhengig av størrelsen, merkevaren og funksjonene til TV-en. Større TV-er og de med mer avanserte funksjoner vil generelt være dyrere, men du kan fortsatt finne gode tilbud på mindre eller enklere modeller.

Det er også en god idé å sette et budsjett før du begynner å handle, da dette vil hjelpe deg med å begrense alternativene og gjøre beslutningsprosessen enklere. Ikke vær redd for å forhandle eller se etter salg eller rabatter, da dette kan hjelpe deg med å få et bedre tilbud på TV-en du ønsker.

Totalt sett er nøkkelen å finne den rette balansen mellom pris og funksjoner som oppfyller dine behov og budsjett. Ved å ta deg tid til å vurdere budsjettet ditt og shoppe rundt, kan du finne den perfekte TV-en for hjemmet ditt.

hvilken tv skal jeg kjøpe 2023

2. Tenk på TV-ens størrelse

Når det gjelder å velge størrelse på TV-en din, er det noen viktige faktorer du må vurdere. Tenk først på størrelsen på rommet der du skal plassere TV-en. En større TV kan være for overveldende i et lite rom, mens en mindre TV kan være for liten for en større plass.

Du bør også vurdere hvor langt unna du vil sitte fra TV-en. Som en generell tommelfingerregel bør du velge en TV-størrelse som gjør at du kan sitte i en avstand på minst tre ganger bredden på skjermen. For eksempel, hvis du skal sitte 2,5 meter (8 fot) unna TV-en, vil den ideelle skjermstørrelsen være rundt 40 tommer.

Det er også en god idé å måle plassen der du planlegger å plassere TV-en og ta med disse målene når du handler. Dette vil hjelpe deg med å få et bedre inntrykk av størrelsen på TVen som passer inn i rommet ditt og ser best ut.

LES OGSÅ  Hvilke VR briller er best?

Til syvende og sist vil størrelsen på TV-en du velger avhenge av dine personlige preferanser og størrelsen og utformingen av hjemmet ditt. Ved å vurdere størrelsen på rommet og visningsavstanden din, kan du finne den perfekte TV-størrelsen for dine behov.

3. Velg din foretrukne TV-teknologi

hvilken tv skal jeg kjøpe i 2023

Når det gjelder å velge en TV, er en av de viktigste avgjørelsene du må ta, hvilken skjermteknologi du vil ha på TV-en din. Det finnes flere forskjellige alternativer tilgjengelig, hver med sine egne fordeler og ulemper. Her er en kort oversikt over de vanligste skjermteknologiene:

 • LCD (Liquid Crystal Display): LCD-TVer er den vanligste og mest tilgjengelige typen TV på markedet. De bruker bakgrunnsbelysning for å lyse opp skjermen og er generelt rimeligere enn andre teknologier. Imidlertid har de kanskje ikke samme bildekvalitetsnivå som andre alternativer, og kan lide av problemer som bevegelsesuskarphet og begrensede visningsvinkler.
 • LED (Light Emitting Diode): LED-TV-er ligner på LCD-TV-er, men de bruker LED-bakgrunnsbelysning i stedet for tradisjonell bakgrunnsbelysning. Dette kan resultere i en lysere og mer energieffektiv skjerm, samt bedre kontrast og svartnivåer.
 • OLED (Organic Light Emitting Diode): OLED-TV-er bruker en annen type teknologi som gjør at hver piksel på skjermen kan kontrolleres uavhengig. Dette resulterer i dypere svartfarger, bedre kontrast og bredere visningsvinkler. OLED-TV-er anses generelt for å ha den beste bildekvaliteten av alle skjermteknologier, men de kan også være dyrere.
 • QLED (Quantum Dot LED): QLED-TV-er bruker et lag med kvanteprikker for å forbedre fargene og kontrasten på skjermen. De tilbyr generelt god bildekvalitet og brede visningsvinkler, men er kanskje ikke like gode som OLED-TV-er når det gjelder svartnivåer og generell kontrast.

Når du velger en skjermteknologi, bør du vurdere budsjettet ditt, funksjonene som er viktigst for deg og de spesifikke behovene til hjemmet ditt. Ved å veie opp fordeler og ulemper ved hvert alternativ, kan du finne den perfekte TV-en for dine behov.

4. Tenk på oppløsning

Oppløsningen til en TV refererer til antall piksler som utgjør bildet på skjermen. TV-er med høyere oppløsning vil generelt gi et klarere og mer detaljert bilde, men de kan også være dyrere. Når du vurderer oppløsningen til en TV, er det noen ting du bør huske på:

 • 1080p: Dette er standardoppløsningen for de fleste TV-er, og anses generelt for å være minimumsoppløsningen for en HD-TV. 1080p TV-er har en oppløsning på 1920×1080 piksler, og er generelt rimeligere enn alternativer med høyere oppløsning.
 • 4K: 4K-TV-er har en oppløsning på 3840×2160 piksler, som er fire ganger oppløsningen til en 1080p-TV. Dette resulterer i et mye klarere og mer detaljert bilde, men du må kanskje sitte nærmere TV-en for å forstå forskjellen. 4K-TV-er er også generelt dyrere enn 1080p-TV-er.
 • 8K: 8K-TV-er har en oppløsning på 7680×4320 piksler, som er fire ganger oppløsningen til en 4K-TV. De tilbyr det høyeste detaljnivået og klarheten som er tilgjengelig for øyeblikket, men de kan være svært dyre og gir kanskje ikke mye av en merkbar forbedring i forhold til 4K med mindre du sitter veldig nær TVen.

Når du velger oppløsningen til TV-en, bør du vurdere budsjettet og de spesifikke behovene til hjemmet ditt. Hvis du skal sitte langt unna TV-en eller ikke har en 4K- eller 8K-innholdskilde, kan en 1080p- eller 4K-TV være tilstrekkelig. Men hvis du har budsjettet og planlegger å sitte nær TV-en, kan en 8K TV være verdt å vurdere.

LES OGSÅ  Hvilke VR briller er best?

5. Se etter smartfunksjoner

hvilken tv bør jeg kjøpe i 2023

Mange TV-er kommer nå med smartfunksjoner som lar deg streame filmer, TV-serier og annet innhold direkte fra internett. Disse funksjonene kan være praktiske og gi merverdi til TV-en din, men de kan også komme mot en ekstra kostnad. Her er noen ting du bør vurdere når du ser etter smarte funksjoner:

 • Strømmeapper: Mange TV-er kommer med innebygde strømmeapper som Netflix, Hulu og Amazon Prime Video. Disse appene lar deg få tilgang til et bredt spekter av innhold direkte fra TV-en din, uten behov for en separat strømmeenhet.
 • Talekontroll: Noen TV-er kommer med stemmestyringsfunksjonalitet, som lar deg bruke talekommandoer til å søke etter innhold, kontrollere TV-en og utføre andre oppgaver. Dette kan være praktisk, men husk at stemmestyring kanskje ikke er tilgjengelig for alle funksjoner eller apper.
 • Andre smartfunksjoner: Noen TV-er kommer også med andre smartfunksjoner som nettsurfing, integrasjon av sosiale medier og spill. Disse funksjonene kan være nyttige, men de er kanskje ikke like viktige for alle.

Når du ser etter smarte funksjoner, bør du vurdere hvilke som er viktigst for deg og om de er verdt tilleggskostnaden. Husk at du også kan legge til smart funksjonalitet til en ikke-smart TV ved å bruke en separat strømmeenhet som en Roku eller Amazon Fire TV Stick.

6. Vurder lydkvaliteten

De innebygde høyttalerne på de fleste TV-er er generelt ikke særlig gode, og gir kanskje ikke den beste lydopplevelsen. Hvis du vil ha høykvalitetslyd til din nye TV, kan det være lurt å kjøpe et eget lydsystem eller lydplanke. Her er noen ting du bør huske på:

 • Lydplanke: En lydplanke er en lang, smal høyttaler som kan plasseres under eller over TV-en. Det kan forbedre lydkvaliteten på TV-en din betraktelig og er et godt alternativ hvis du ikke har mye plass.
 • Hjemmekinoanlegg: Hvis du ønsker mer oppslukende lyd, kan et hjemmekinoanlegg med separate høyttalere og mottaker være et bedre valg. Disse systemene kan gi en mer realistisk og dynamisk lydopplevelse, men de kan være dyrere og ta mer plass.
 • Lydkvalitet: Når du kjøper et lydsystem eller lydplanke, må du ta hensyn til den generelle lydkvaliteten. Se etter produkter med gode anmeldelser og vurder de spesifikke behovene til hjemmet ditt. Hvis du for eksempel har et stort rom eller ønsker mye bass til en hjemmekino, kan det være lurt å se etter et system med en større subwoofer.

Til syvende og sist vil lydsystemet eller lydplanken du velger, avhenge av budsjettet ditt, størrelsen på hjemmet ditt og dine personlige preferanser. Ved å vurdere disse faktorene kan du finne den perfekte lydløsningen for å komplementere din nye TV.

7. Sjekk tilkoblingsmulighetene

hvilken tv skal jeg kjøpe 2022

Før du kjøper en ny TV, er det viktig å sørge for at den har de nødvendige portene og tilkoblingsmulighetene for alle enhetene dine. Dette vil sikre at du enkelt kan koble enhetene dine til TV-en og få mest mulig ut av det nye kjøpet. Her er noen ting du bør vurdere:

 • HDMI: HDMI (High-Definition Multimedia Interface) er den vanligste måten å koble en TV til andre enheter som en kabelboks, strømmeenhet eller spillkonsoll. De fleste TV-er kommer med minst noen få HDMI-porter, men du bør sjekke for å være sikker på at TV-en har nok til alle enhetene dine.
 • USB: USB-porter kan brukes til å koble enheter som et digitalkamera eller harddisk til TV-en, slik at du kan se bilder eller andre medier på den større skjermen.
 • Andre porter: Avhengig av dine behov, vil du kanskje også vurdere tilgjengeligheten til andre porter som Ethernet, komponent og kompositt. Disse portene kan brukes til å koble til eldre enheter eller gi en mer stabil tilkobling for streaming.
LES OGSÅ  Hva er Aktivitetsklokke?

Når du sjekker tilkoblingsmulighetene til en TV, bør du sørge for å vurdere de spesifikke behovene til hjemmet ditt og enhetene du planlegger å koble til. Ved å sikre at TV-en har de nødvendige portene og tilkoblingsmulighetene, kan du få mest mulig ut av ditt nye kjøp.

8. Les anmeldelser og sammenlign priser

Før du foretar et kjøp, er det en god idé å lese anmeldelser fra andre kunder og sammenligne priser hos forskjellige forhandlere. Generelt sett er det også bedre å lese anmeldeser fra ekte kunder som deler erfaringene sine, sammenlignet med typiske produktvurderingsnettsider som kun er interessert i å tjene penger på å henvise deg til et salg. Ofte har disse nettsidene, som det finnes utrolig mange av i Norge, ikke engang testet produktet i det hele tatt.

Dette kan hjelpe deg med å få en bedre forståelse av TV-ens ytelse og sikre at du får det beste tilbudet. Her er noen tips for å lese anmeldelser og sammenligne priser:

 • Les flere anmeldelser: Ikke stol på én anmeldelse. Les en rekke anmeldelser fra forskjellige kilder for å få en grundig forståelse av TV-ens ytelse.
 • Vær oppmerksom på vanlige problemer: Hvis flere anmeldere nevner det samme problemet, kan det være et tegn på at TV-en har et problem. På den annen side, hvis en TV konsekvent mottar positive anmeldelser, er det sannsynligvis et godt valg.
 • Sammenlign priser: Prisene på TV-er kan variere mye, selv for modeller som er veldig like. Pass på å shoppe rundt og sammenligne priser hos forskjellige forhandlere for å sikre at du får det beste tilbudet.

Ved å ta deg tid til å lese anmeldelser og sammenligne priser, kan du ta en informert avgjørelse og finne den perfekte TV-en for ditt hjem.

hvilken tv bør jeg kjøpe 2022

Konklusjon

Ved å følge tipsene i denne guiden bør du være godt i gang med å finne den perfekte TV-en til hjemmet ditt. Ikke vær redd for å gjøre research og ta deg god tid, da dette er et betydelig kjøp som du sannsynligvis vil bruke i mange år fremover. Med riktig TV kan du nyte alle favorittprogrammene dine, filmene og mer i best mulig kvalitet. Lykke til med å kjøpe TV i 2023!

Nettside | Flere artikler

Mikkel Graut elsker alt som har med teknologi å gjøre. Han bruker mesteparten av fritiden min på å lese seg opp om ny teknologi, noe han synes er svært interessant. Hos Xgamesnorway.no ser Mikkel frem til å dele kunnskapene og interessene sine med leserne.

Leave a Comment