Hvor dypt skal man plante epletre?

De fleste røttene utvikler seg i de øverste 30 cm i jorden. Hvis treet plantes for dypt, vil nye røtter få vanskeligheter med å ut- vikle seg fordi de mangler oksygen. I jord med dårlig drenering eller mye leire, kan trær plantes med foten av rothalsen 5 til 10 cm over bakken.

Kan man plante bare et epletre?

Bor du avsidesliggende, kan det være lurt å plante to epletrær som pollinerer hverandre. Det finnes også familitrær i salg, hvor man har podet to eller flere sorter på en og samme grunnstamme. De ulike greinene vil da pollinere hverandre, og du trenger bare ett tre.

Når er det best å plante frukttre?

Det beste plantetidspunktet er likevel tidlig vår og på høsten når det er litt fukt i bakken. Da roter plantene seg bedre og raskere. Når du har funnet ditt tre i hagesenteret, er det lurt å dyppe hele jordklumpen i vann, og la den suge opp vann i 5-10 minutter. Så graver du et godt hull der planten skal stå.

LES OGSÅ  Hva skal man gi hunder som kaster opp?

Hvor dypt skal man plante epletre? – Related Questions

Hvordan lykkes med epletre?

Treet elsker sol og varme, og bør derfor plantes på sørsiden. Det kan gjerne settes inntil en vegg hvor det får det lunt og godt og kanskje også får litt ly for regnet. Den første tiden trenger det god støtte i form av stokker rundt stammen, eller en espalier.

Når er det best å flytte epletre?

Høsten er den beste tiden for å flytte planter, busker og trær. Flytter du dem om sommeren, risikerer du at de tørker ut og dør fordi røttene hugges av og de får problemer med å ta til seg vann.

Når kan man pode frukttrær?

Når kan man pode frukttrær? Podekvisten tas i februar-mars og må være fra siste sommers vekst og fra et friskt tre. Podekvist kan tas fra et tre du har i hagen selv, fra andre eplehager eller fra kvistbanker.

Hvordan plante frukttrær?

Slik planter du frukttrær

Vann rikelig både i gropen og på rotklumpen før planting. Sett treet slik at podestedet («klumpen» på stammen) havner over bakken. Fyll på med jord, og vann godt. Sett ned en eller flere staur rundt treet og bind fast med bånd slik at treet får god støtte de første årene og kan etablere seg.

Når plante pæretre?

Fyll på med drenerende materiale nederst og deretter rikelig med god jord. Vann mye og fortsett å tilføre næring og vanne rikelig om sommeren når det er tørt. Pæretreet kan med fordel plantes om høsten.

Når kan man plante kirsebærtre?

Vår eller høst. Den gunstigste perioden å plante på er tidlig på våren. Da får både greinene og røttene tid til å etablere seg godt før vinteren. – Om høsten kan man gjøre et varp, det er billigere å kjøpe plantene, men risikoen er at treet ikke overlever vinteren, spesielt i innlandet, sier Redalen.

LES OGSÅ  Er det lov å montere komfyr selv?

Kan man beskjære epletrær på høsten?

Temperaturen bør være over 0 grader når du beskjærer, for å unngå frostsprengning i vevet. Tidligere ble det anbefalt at steinfrukter skulle beskjæres om høsten, men dette har man nå gått bort fra på grunn av risikoen for sykdom ved høstbeskjæring. Bærbusker og de fleste andre busker bør også beskjæres om våren.

Når skal man beskjære epletrær?

Vi anbefaler å klippe epletrær i januar-mars. Det kommer litt an på hvor gammelt treet ditt er hvordan du skal beskjære det. Jeg går ut i fra at dette er et etablert tre, og da bør greiner som peker rett opp fra hovedstammen klippes, og de helt inntil hovedstammen slik at det ikke står igjen stubber.

Hvilken jord til epletre?

Veldrenert jord

Epletrærne trenger veldrenert god hagejord. Har du en hage med litt skrinn jord kan det være vanskelig å få trærne til å trives optimalt. De vil mest sannsynlig klare seg, men det kan bli stusselig med frukt. Du kan med hell gjødsle litt rundt treet på våren.

Hvor mye vann trenger epletre?

Omtrent 2,5 cm nedbør hver uke til ti dager er tilstrekkelig for de fleste epletrær.

Hvordan hindre maur i epletre?

– Hvis du klistrer teip rundt stammen, så forhindrer dette mauren i å komme opp i epletreet og forsvare bladelusene. Det kan brukes dobbeltsidig teip eller gaffateip som er brettet med limet ut, opplyser Korsgaard.

Kan man flytte et epletre?

Det beste er å flytte det nå på høsten. Utfordringen blir å grave dypt nok og bredt nok rund slik at hele rotklumpen er inntakt. Det er ikke altfor stort rotsystem foreløpig så tenker det går bra. Husk at det nye hullet skal være enda litt større slik at rotklumpen får en myk start i ny jord.

LES OGSÅ  Hvilken solfaktor bør man bruke i ansiktet?

Kan epletre stå i potte?

Epler, pærer og andre frukt kan man også ha i krukker. Disse krever store krukker fra 50 l og oppover. Vekst, bæreevne og levetid begrenses når de står slik, men du vil ha glede av det i flere år. Husk også at epler og pærer må være to ulike sorter i nærheten av hverandre for å gi frukt.

Kan man ta stikling av epletre?

Start et epletre fra stiklinger om vinteren eller tidlig på våren når treet er sovende. Med skarpe beskjæringssaks, kutt en del av en gren som er 15-38 cm fra spissen av grenen. Oppbevar skjæringen, kutt enden ned i fuktig sagflis eller vermikulitt i 3-4 uker i kjølig kjeller, kjeller eller kjøleskap.

Leave a Comment