Hvor mange typer jordbær finnes det?

Jordbærslekta
Antall arter: 150
Habitat: temperert klima
Utbredelse: hele verden
Arter: markjordbær (Fragaria vesca) LC nakkebær (Fragaria viridis) NT hagejordbær (Fragaria ×ananassa) LO chilejordbær (Fragaria chiloensis) LO moskusjordbær (Fragaria moschata) HI virginiajordbær (Fragaria virginiana) LO

Finnes det hvite jordbær?

Inntil 2003, var hvite jordbær nesten utryddet i hele verden, og svært få folk visste at de eksisterte. Takket være mangelen av interesse for dem i så mange tiår. I dag er produksjonen av dette bæret fortsatt svært lav. Så det er mange deler av verden der folk ikke engang vet at de finnes.

Hvor mange typer jordbær finnes det? – Related Questions

Skal man klippe ned jordbærplanter?

Beskjæring/fornying

På høsten klipper du ned plantene til cirka 5 cm høyde. Etter 3–4 år begynner plantene å bære dårlig og bør fornyes. Hvis du hvert tredje år tar vare på utløperne og planter de et annet sted i hagen, vil du ha nye planter å sette ut året etter.

Hvorfor er norske jordbær så gode?

Den sakte modningsprosessen, kombinert med mye lys i modningssesongen, gjør at smaken blir ekstra god. Det er dermed en fordel å dyrke jordbær i nordligere strøk. – De norske bærene får flere lystimer. Dessuten har vi en relativt lav temperatur her i Norge, noe som gjør at bærene modnes sakte.

Hva er remonterende?

Remontanter er planter som remonterer, det vil si blomstrer på nytt etter hovedblomstring, vanligvis brukt om roser. Evnen en plante har til blomstring mer enn én gang gjennom vekstsesongen.

Hva er prikkene på jordbær?

Hva er prikkene på jordbær? På overflaten er jordbæret rødt og skinnende med mange, små prikker. Prikkene kalles gjerne for frø, men de er faktisk små nøtter. Jordbær blir også feilaktig kalt en nøtt, men det er altså frøene på jordbæret som er nøttene.

Hvor mye jordbær gir en plante?

Best avling blir det på år to, da kan du regne med 0,5 – 1 kilo bær pr plante. År tre går det litt ned, og deretter bør du skifte ut plantene.

Når skal man gjødsle jordbær?

Jordbær krever lite næring. Behovet for gjødsling avhenger av jordtype og nedbørsmengde. Gjødsling bør skje så tidlig som mulig om våren, eventuelt rett etter høsting. Tung jord med mye leire og silt er næringsrik, men lettere jordarter med mye sand inneholder mindre næringsstoffer.

LES OGSÅ  Hva er en bra førstegangs hund?

Hvordan få mye jordbær?

Vedlikehold. Jordbærplanten bør vannes ofte, og gjødsles i små mengder og det er i plantingsåret du skal gjødsle mest. Hvis du planter om våren kan du gjødsle med ca 40-50 gram Helgjødsel per m2. Er du så uheldig å gråskimmel (råte) på jordbærene dine, bør du straks fjerne de bær og blader som er angrepet.

Når tar man stiklinger av jordbær?

Våren er den perfekte tiden for å ta stiklinger! Konseptet er enkelt og rimelig. Du skjærer av en liten del fra «morplanten», og setter den i vann eller jord til røttene kommer. Deretter kan du plante stiklingen ut i en potte og gro et helt nytt vidunder.

Hvor mange jordbær i en pallekarm?

Re: Pallekarmer og jordbær

60×80 cm. En hel pallekarm er derimot 120×80, der kan du da ha åtte-ni planter med normal avstand.

Hva skal jordbær gjødsles med?

Jordbær skal gjødsles med granulert NPK-gjødsel supplert med Kalksalpeter.

Kan man ha jordbær i drivhus?

Er du glad i jordbær, er det utmerket å dyrke disse i drivhus. La dem stå ute fra høsten til tidlig i mars og sett dem deretter inn. Da kan du nyte jordbær en hel måned tidligere enn om de dyrkes ute. Andre, mer eksotiske vekster er også mulig å dyrke.

Kan man plante frø fra jordbær?

jordbærplante fra frø

Strø frøene tynt oppå fuktig jord. Du skal ikke dekke til med jord – da jordbærfrø liker å ha lys for å spire. Bruk av minidrivhus holder på fuktigheten og øker spireevnen til frøene.

Kan jordbær overvintre i potter?

Overvintre. Jordbærplanter kan fint overvintre og når høsten kommer bør du dem klippe ned plantene til en høyde på rundt 5 cm. Alt det døde rundt jordbærplantene fjerner du på våren. Har du jordbær i potter eller ampler kan du fint la dem overvintre i en mørk og kald kjeller.

LES OGSÅ  Hvorfor blir bladene på grønne planter brune?

Hvordan overvintre jordbær planter?

Bær-/jordbærplanter overvintre
  1. Klipp ned. Klipp ned jordbærplanten til 5 cm og fjern alt dødt plantemateriale om høsten.
  2. Dekk til/pakk inn.
  3. Ikke la planten stå i vann.
  4. 4.Gi luft, lys og vann tidlig vår.

Leave a Comment