Hvordan behandle ankelskade?

  1. R: Skadestedet bør få ro de første 48 timene etter skaden. Bruk gjerne krykker.
  2. I: Skadestedet bør kjøles ned for å hindre ytterligere blødninger og hevelse.
  3. C: Kompresjon av skadestedet er viktig for å redusere hevelse og blødning.
  4. E: Elevasjon av skadestedet betyr at du bør legge beinet opp over hjertehøyde.

Hvor lenge varer en ankelskade?

Dess større skaden er, dess lengre tid treng ankelen på å bli bra igjen. Etter ei mild forstuing kan dei fleste gå greitt igjen etter éi til to veker. Etter ei kraftig forstuing kan det ta opptil seks veker. Over halvparten klarer å begynne å arbeide i løpet av tre veker.

LES OGSÅ  Hva kan brukes istedenfor buttermilk?

Kan man trene med forstuet ankel?

Det er lurt å vente til du kan løpe uten smerte, og uten at det blir vondt i ettertid. Det er som sagt også viktig med opptrening av ankelen for å unngå nye skader. Det er imidlertid en del aktiviteter man ofte kan gjøre uten at det belaster ankelen så mye, for eksempel sykling, svømming og aquajogging.

Hvordan behandle ankelskade? – Related Questions

Hvor lenge vondt etter forstuet ankel?

Etter en kraftig forstuing kan det ta opptil seks uker. Over halvparten klarer å begynne å jobbe i løpet av tre uker. Opptil én av tre personer har fremdeles litt vondt etter ett år. Dersom du fortsatt har plager fra ankelen etter 2-4 måneder, bør du kontakte legen på nytt.

Hvor lenge kan overtråkk gjøre vondt?

Hvis det har oppstått betydelig skade på leddbåndene, kan det ta lengre tid, og enkelte plages av stivhet og smerter i mange måneder. Leddbåndene blir som regel bra etter 6–12 uker, men man kan oppnå full funksjon mye tidligere hvis man får god behandling i akuttfasen.

Kan man trene med overtråkk?

Når en spiller har tråkket over er det aller viktigste å gi akuttbehandling raskt (etter PRICE-prinsippet). Når blødningen har stanset og symptomene har dempet seg tilstrekkelig til at man kan gå tilnærmet normalt, kan opptrening starte (1-3 døgn). Mange hopper over dette, og starter rett på vanlig aktivitet igjen.

Kan man trene etter overtråkk?

En følge av overtråkk kan være redusert kontroll, balanse og stabilitet. Derfor er det å gjøre øvelser som tar hensyn til dette helt avgjørende for å minske risikoen for nye ankelskader. Alle som har skadet ankelen bør gjøre øvelser som utfordrer ankelen i minst 10 uker for å oppnå normal funksjon.

LES OGSÅ  Hvor lenge varer bleieavtale Kiwi?

Når kan man begynne å trene etter overtråkk?

Man kommer seg gjerne raskt etter et overtråkk, avhengig av hvor stor skaden er og hvor fort hevelsen går ned igjen. De fleste begynner å trene etter 1-3 uker. Leddbånd gror helt innen 6-12 uker, men man kan ha full funksjon før den tid.

Når kan man belaste foten etter overtråkk?

Etter de første 3-7 dagene kan man som regel begynne å belaste foten ved optimal RICE-behandling, ifølge Schjelderup. – Hvis man ikke kan belaste foten etter en ukes tid, bør man oppsøke lege for å få ankelen grundig undersøkt.

Skal man bruke støttebandasje om natten?

Vi vil ikke anbefale å bruke støttebandasjer mens du sover om ikke den er spesifikt anbefalt til slik bruk, som for eksempel FUTURO™ Natt håndleddsstøtte og FUTURO™ Plantar Facsitt nattstøtte.

Kan man gå med brukket ankel?

Er ankelen veldig hoven, og du har problemer med å gå på den, bør du oppsøke lege. Mistenker legen at ankelen er brukket, vil det bli tatt røntgenbilde av ankelen. Merket du et rykk eller at noe revnet da du vrikket ankelen, kan det bety at du har revet av ett eller flere leddbånd.

Hvordan teipe ankelen etter overtråkk?

Hold foten i normalstilling, altså den stillingen ankelen vil være i når man står oppreist. Et lite stykke tape svarende til en stigbøyle legges på. Man starter på innsiden av ankelen, like over ankelknoken. Tapen legges under foten og slutter like over ankelknoken på utsiden.

Hvordan bandasjere forstuet ankel?

Bruk en elastisk bandasje, og legg den i et fiskebensmønster (se egen video). Start helt ute ved tærne og avslutt kompresjonen ovenfor skadestedet. Bandasjen skal være så stram som mulig, men uten at den stanser blodsirkulasjonen forbi skadestedet. Bandasjen bør opprettholdes i de første to-tre døgnene.

Hvordan vite om det er brudd eller forstuelse?

Det kan være vanskelig å finne ut om skaden er et brudd eller om det er en forstuing. Noen brudd er bare en brist i beinet og kan ligne på forstuelser. Andre brudd er enklere å kjenne igjen fordi beinet er brukket helt av eller er knust sånn at for eksempel foten eller armen ligger i en unaturlig vinkel.

Hvordan vet jeg om ankelen er brukket?

Pasienten får som regel akutte smerter i ankelen. Ved brudd kan det være vanskelig å stå på det brekte benet, men dersom bruddet sitter helt nederst mot spissen av leggbenet, er det ikke uvanlig at man klarer å stå på benet. Hevelse rundt ankelen kommer som regel etter noen timer.

Hvor lang tid bruker leddbånd på å gro?

Båndene gror som regel på 6 uker og man kan gjenoppta aktivitet, men bør beskytte ankelen med tape de første månedene for å unngå å slå opp skaden.

Leave a Comment