Kommer grønnkål igjen?

Grønnkål høstes ved å plukke de nederste bladene. La det være igjen nok blader i toppen til å holde planta i god vekst. Høstingen kan starte i august og holde fram til lenge etter jul såframt bladene holder god kvalitet. I april-mai vil det vokse fram nye blader som også kan høstes.

Kan grønnkål høstes flere ganger?

Kan grønnkål høstes flere ganger? Grunnen til det, er at grønnkål vokser ikke på vinteren. Den står bare i dvale når temperaturen er lav, og dagene er korte. Derfor kan den høstes bare noen få ganger på vinteren.

Er grønnkål toårig?

Grønnkål (Brassica oleracea var.) er en toårig, korsblomstra vekst som har mange dyrkingsmessige likhetspunkter med hodekål. Les derfor om hodekål først. Det dyrkes svært lite grønnkål i Norge, også konvensjonelt, men markedet er økende.

Hvor lang tid tar det å dyrke grønnkål?

Grønnkål kan dyrkes innendørs og frøplanter plantes når det ikke er fare for nattefrost lengre. Regn med at det tar ca. 85 – 105 dager fra såing til høsting.

Kan man spise rå grønnkål?

Grønnkål har en god og kraftig kålsmak. Den kan gjerne spises rå i salat, men er vel så god når den er varmebehandlet. Den kan smørdampes, wokkes, kokes, bakes og stekes. Den er nydelig i supper, stuinger og omeletter.

Hvor lenge holder grønnkål?

Legg grønnkålen i en plastpose i kjøleskapet, så holder den seg frisk i opptil tre uker. Grønnkål kan godt fryses. Forvell den før du putter den i fryseren, der den kan ligge i ca. 10 måneder.

Hvordan dyrker man grønnkål?

Du skal da sette plantene noe dypere, med ca. 50 cm avstand mellom dem, i godt gjødslet, næringsrik og fuktig jord. Planten tåler noen lette frostnetter hvis det skulle forekomme, men prøv å vente til frosten er over før du setter ut plantene. Høst grønnkålen etter hvert som den vokser om høsten og frem til vinteren.

Hvordan lykkes med grønnkål?

Slik lykkes du med grønnkål
  1. Dekk de små plantene med vekstduk i starten av sesongen for å unngå frostskader og for å sikre en god start på vekstsesongen.
  2. Grønnkål liker å ha det godt og varmt så en lun og solrik plassering er å foretrekke.

Hvordan bevare grønnkål?

Du fryser de ferske, nyvaskede bladene (du trenger ikke forvelle denne) spredt utover et håndkle eller bakepapir i frysen. Når de er frosne så putter du dem raskt oppi fryseposer. Bruk gjerne ziplock, slik at du kan åpne og lukke posen raskt når du trenger litt kål i maten.

LES OGSÅ  Hvilken solkrem er best for ansiktet?

Kan man høste grønnkål i juni?

Grønnkål er en av de få grønnsakene du kan høste året rundt.

Er grønnkål sundt?

Grønnkål er supermat

Kålen er proppfull av A- og C-vitaminer og andre antioksidanter. Den inneholder kalsium og fosfor, og er blant de grønnsakene som inneholder mest jern. – Kalsiuminnholdet i grønnkålen er med på å styrke skjelettet vårt. Det er også mye K-vitamin i grønnkål.

Kan grønnkål fryses rå?

Fersk grønnkål kan fryses før videre tilberedning, og da blir den søtere. Er bladene litt slappe, har de godt av å ligge litt i kaldt vann. Slik får de spensten tilbake. Oppbevar grønnkålen i kjøleskapet, ved 0–4 grader.

Hvorfor forvelle grønnkål?

De aller fleste grønnsakene må forvelles før frysing for å få et så godt resultat som mulig, både smaksmessig og næringsmessig. Den varmebehandlingen en forvellingsprosess gir har betydning både for næringsinnhold, farge, konsistens og aroma.

Når er grønnkål dårlig?

Bladkål, som grønnkål, har nokså dårlig holdbarhet. De blir fort visne og brune, og kan også lett begynne å råtne. Tørr og vissen grønnkål er selvsagt ikke farlig. Den kan fortsatt brukes i sauser og supper, men er kanskje ikke så delikat i salater eller som stekt tilbehør.

Hvordan spiser man grønnkål?

Grønnkål kan gjerne spises rå i salat, men den er minst like god varmebehandlet. Den kan smørdampes, wokes, kokes, bakes og stekes, og passer også godt i supper, stuinger og omeletter. Grønnkålen skal være saftig, fri for skader og ha jevn, grønn farge og krusete, velutviklede blader.

Hva er den sunneste grønnsaken?

De fem sunneste grønnsakene
  • Grønnkål – best på antioksidanter. ( Foto: Rasbak, Creative Commons)
  • Kålrot – rikest på C-vitaminer. ( Foto: Berit Roald, NTB Scanpix)
  • Tomat – med krefthemmende skall. ( Foto: Sara Johannessen, NTB scanpix)
  • Brokkoli – med mye glukosinolater. (
  • Løk – kan forebygge hjerte-karsykdommer. (
LES OGSÅ  Kan ingefær overvintre?

Hvordan ta vare på frø fra grønnkål?

Du høster kapslene når de begynner å gulne, slik som på bildet. La dem tørke i en bøtte noen uker. Noen uker senere er det helt sprøtt og tørt. Da kan du ta alle frø kapslene i en brødpose og klemme på posen; da faller alle frøene ut av kapslene!

Leave a Comment