Når klokken er kongens nyttårstale?

Kongens tale nyttårsaften 2021. Tradisjonen tro holder kong Harald sin nyttårstale til det norske folk. Se talen her. Kong Harald holde sin tale til det norske folk nyttårsaften klokken 19.30.

Hva er budskapet i Kongens tale?

Kongens tale forteller om nordmenn som en nasjon av innvandrere, og den forsyner den aktuelle tilstrømningen av flyktninger og innvandrere med historiske røtter.

Hva handler filmen Kongens tale om?

Sann, rørende og humoristisk. En film om den britiske tronarvingen Albert og hemmeligheten rundt hans stamming. Albert (Colin Firth), som går under navnet Bertie innad i familien, lider av alvorlig stamming , samtidig stiller det britiske kongehuset spørsmål om hans evner som tronarving.

Hva betyr Rex i kongens navn?

Rex er det latinske ordet for konge. Rex forkortes til R., og brukes i Norge fremdeles (2022) når vår konge undertegner dokumenter med Harald R.

Hvorfor får man Kongens fortjenstmedalje?

Kongens fortjenstmedalje tildeles for samfunnsnyttige innsats, enten det gjelder pionerinnsats eller annen samfunnsgagnlig innsats, særlig langvarig og fortjenstfullt frivillig (ulønnet) innsats eller arbeidsinnsats i offentlig eller privat sektor, eller ved livsinnsats som tjener til eksempel for andre.

Hva mener vi med uttrykket Kongens nei?

april 1940. Dokumentet som er blitt omtalt som ”Kongens nei” refererer til Kong Haakon VII beslutning om ikke å etterkomme kravet om tysk overgivelse og utnevnelse av Vidkun Quisling som statsminister. Dokumentet ga legitimitet til aktiv motstand mot tyskerne under den tyske okkupasjonen.

Hva er Kongens motto?

Kong Harald tok valgspråket ”Alt for Norge”. Et valgspråk er som et motto. Både Kongens far og farfar – Kong Olav og Kong Haakon – hadde ”Alt for Norge” som sitt valgspråk.

Hvilken betydning fikk Kongens nei for den norske motstandskampen?

Kongens nei” er uten tvil ett av Norges viktigste dokumenter i nyere historie. Den viser at Norge aldri ga etter for det tyske kravet. Dokumentet ble også svært viktig for motstandskampen i Norge under krigen, for det legitimerte deres kamp mot de tyske okkupantene.

Hvor skjer Kongens nei?

«Kongens nei» står som en bauta i norsk historie. Anno forteller i denne nettutstillingen den dramatiske historien med utgangspunkt i hendelsene og stedene som også skildres i spillefilmen Kongens Nei (Paradox film 1 AS, 2016), med fokus på Hamar, Elverum og Trysil.

LES OGSÅ  Er batteridrevet gressklipper bra?

Kan man si du til kongen?

Vi sier ”Hans Majestet Kongen”. Vi kan også si ”Deres Majestet”. Eller til og med ”Herre Konge”. Til dronningen sier vi ”Hennes Majestet Dronningen” eller ”Deres Majestet”.

Hva vil skje når kongen dør?

Kongen er død – Leve Kongen

Når en monark går bort, overtar den neste i samme øyeblikk. Herav uttrykket Kongen er død – Leve Kongen. Men overgangen ledsages også av en rekke seremonielle elementer, hvorav Kongens ed til Grunnloven er den viktigste.

Har kongen hatt kreft?

Ifølge legene ved Rikshospitalet fikk Kongen diagnosen på lørdag, rett etter at prøveresultatene var klare. – Kongen har tatt beskjeden om at han har fått kreft som en mann, sier overlege Håkon Wæhre ved Radiumhospitalet. Ifølge Bergan er Kong Harald i god form, og han har ikke smerter.

Kan kongen bli arrestert?

I Norge er monarkens ansvarsfrihet nedfelt i Grunnloven § 5. Kongens person kan ikke lastes eller anklages. Ansvarligheten påligger hans råd. Loven slår fast at kongen ikke kan strafferettslig påtales, eller stilles til last i erstatningskrav.

Hvor rik er kongen?

Tidsskriftets oversikt over økonomien til europeiske kongehus viser at kong Harald er god for 82,2 millioner kroner. Og overraskende nok, den rikeste i kongefamilien skal være kronprins Haakon, med en formue på 140 millioner kroner. Prinsesse Märtha Louise er ifølge EuroBusiness god for 24,6 millioner.

Hva er den dyreste bunaden?

– Rekonstruert kvinnedrakt fra Vest-Agder er den dyreste bunaden i Norge. Den koster cirka 73.000-80.000 kroner, forteller Irene Tørhaug ved Husfliden Bergen.

Hvordan vet man at Kongen er hjemme?

På Kongsseteren flagges det med nasjonalflagget på søndager og på offisielle flaggdager i tråd med flaggreglene. Det flagges med norsk vimpel når Kongen eller andre medlemmer av Kongehuset bor på eiendommen. Når medlemmer av Kongehuset er til stede, flagges det med nasjonalflagg eller norsk vimpel.

Hva er den fineste bunaden?

Nordlandsbunaden har gjentatte år blitt kåret til den fineste av Norges befolkning, og i år er intet unntak. Spesifikt er det den blå Nordlandsbunad som troner på toppen i vår uhøytidlige avstemning.

Hva er Norges mest populære bunad?

Trønder-Avisa: Norske bunader skriver i en pressemelding at Trønderbunaden er årets nest mest populære bunad, kun slått av nordlandsbunaden. Norske bunader har solgt rundt 3500 – 4000 bunader i året, og sier i pressemeldingen at koronaåret ikke er et unntak.

Leave a Comment