Når skal man så basilikum?

Du kan så basilikum hele året, men må gi tilleggslys i vinterhalvåret (helst vekstlys). Basilikum får du i mange varianter, også rødbladet.

Hvor mange frø basilikum?

Plantepodden
antall frø 100
såes ute Nei
spiretid (dager)
optimalt spiretemperatur 18-25
cm mellom plantene 20

Hvordan få basilikum til å trives?

– I motsetning til visse andre krydderplanter trenger basilikum mye vann. Man ser nesten på stilkene og bladene at dette er en plante med lite fiber og mye væske i plantematerialet, sier Wilhelmsen. Hun anbefaler vanning av basilikum fra undersiden. – Sett den i en skål med vann og la den forsyne seg selv.

Når skal man så basilikum? – Related Questions

Skal basilikum ha sol?

Lys og varme. Basilikum elsker sol og varme, så sørg for at den får minst seks timer med dagslys hver dag. Har du planten innendørs, bør den stå nært et vindu. Siden basilikum ikke liker trekk, kan en lys plass på kjøkkenbenken være vel så bra som selve vinduskarmen.

LES OGSÅ  Er natriumkarbonat det samme som natron?

Skal basilikum ha mye vann?

Basilikum er grådig tørst og bør vannes hver eneste dag. Bruk gjerne en skål under og vann der, men i alle fall bør du unngå å vanne over bladene.

Hvor trives basilikum best?

Basilikum tåler ikke frost og trives ikke i kaldt trekk. Planten liker seg faktisk best i romtemperatur i kjøkkenvindu. Om sommeren kan den også trives i veksthus. Sørg for lys uavhengig hvor planten står plassert.

Hvorfor visner min basilikum?

Utilstrekkelig vanning

Hvis du glemmer å vanne basilikum og jorda er tørr, vil planten din være veldig visnet og se veldig trist ut. Du kan se sprø, brune blader og litt løvverk, og beholderen vil være veldig lett å løfte. Heldigvis kommer de seg ofte veldig bra, selv når basilikumen din ser ut til å visne.

Hvordan beholde basilikum?

I en vase et sted mørkt kan du holde den i opptil to uker under gode forhold. Et annet alternativ er å fryse den, men holde bladene friske. For å gjøre dette, ta de rene og tørre bladene og legg dem i et brett i fryseren.

Hvordan få urter til å trives?

Urtene trenger nok lys, men minst mulig direkte sol og varme. Hvis den tørker ut flere ganger, dør den raskere. Vurder derfor en annen plassering enn vinduskarmen, også med tanke på lufting og trekk. De fleste urter trives godt på kjøkkenbenken under lysrør, i middels temperatur.

Hvordan plante urter frø?

Lag hull i jorden med en pinne, slipp frøet nedi og dekk de med 1-1,5 centimeter jord. Et godt tips er å merke pottene med en etikett for hvert planteslag. Så er det tid for å sette pottene med frø på et varmt sted, cirka 20 – 24 grader, inntil de spirer. Fyll pottene med såjord.

LES OGSÅ  Er det bra å bruke tørrshampoo?

Hvilke urter er lette å dyrke?

Krydderurter som er lette å få til er gressløk og persille, begge kan overvintre her hjemme i Norge. Rosmarin, dill, mynte, salvie, sitronmelisse og løpstikke er også ganske enkle, men trenger litt mer oppfølging. Husk å gjødsle krydderurtene jevnlig enten hver 14. dag, eller med langtidsvirkende gjødsel.

Når bør man så urter?

Sår du direkte utendørs, start såing i mai, alt etter klima der du bor. Det kan du gjøre med de fleste sorter med unntak av bladpersille, rosmarin, basilikum og oregano m.

Skal frø legges i vann før såing?

Frø som vil bløtlegges eller slipes

Bløtlegger du frøene før du sår dem, spirer dem som regel lettere. Legg frøene i lunket vann i et døgn, om det ikke står noe annet på frøposten. Det viktigste er at de sveller litt. Chili, erter og bønner er eksempler på frø som gjerne vil legges i bløt.

Hvordan få frø til å spire?

Frøene må holdes fuktige helt til de spirer.

Vi pleier å så i små potter som vi setter på badet i en plastkasse med lokk. Når spirene kommer opp etter noen dager – det varierer etter sort – blir de med en gang flyttet inn til planterommet. Ved hvilken temperatur de ulike frø-sortene spirer er veldig forskjellig.

Hvordan lykkes med å så frø?

Hvordan så frø utendørs?
  1. Fjern steiner og ugress.
  2. Tilsett gjødsel. Vann godt slik at jorden blir fuktig.
  3. Lag små groper eller en fure i jorden. Størrelsen på frøene avgjør hvor dypt de skal sås.
  4. Vann forsiktig en gang til. Pass på så frøene ikke flyter av gårde.
  5. Hold såingen fuktig til den spirer.
LES OGSÅ  Hva kan jeg rense vaskemaskin med?

Hva skal sås i mars?

Nå i mars når vinteren går mot slutten, kan du begynne å så de første grønnsakene. Reddik, kål, salat, erter, spinat, bladbete og hvit reddik er egnet for såing i lave temperaturer. Hvis du har et lite drivhus eller glassbeskyttelse til plantene, kan du dyrke fennikel, brokkoli, blomkål og andre kålvarianter.

Hva skal til for at et frø spirer?

At et frø spirer betyr at plantefosteret vokser og bryter gjennom frøskallet. Generelt trenger et frø luft, vann og temperatur over 5-6 grader for å spire. Settes frøene dypt i jorda, vil de ofte ikke spire, fordi de får for lite luft. Frø har ulike typer spireblokkeringer som gjør at de opprettholder frøhvilen.

Leave a Comment