Skal jordbærplanter klippes ned om høsten?

Når tar man stiklinger av jordbær?

Våren er den perfekte tiden for å ta stiklinger! Konseptet er enkelt og rimelig. Du skjærer av en liten del fra «morplanten», og setter den i vann eller jord til røttene kommer. Deretter kan du plante stiklingen ut i en potte og gro et helt nytt vidunder.

Hva gjør man med jordbærplanter om våren?

Jordbærplanten bør vannes ofte, og gjødsles i små mengder og det er i plantingsåret du skal gjødsle mest. Hvis du planter om våren kan du gjødsle med ca 40-50 gram Helgjødsel per m2. Er du så uheldig å få gråskimmel (råte) på jordbærene dine, bør du straks fjerne de bær og blader som er angrepet.

LES OGSÅ  Hvilken grønn plante tåler lite lys?

Skal jordbærplanter dekkes til om vinteren?

Mange sorter jordbærplanter er følsomme for frost, spesielt ved kalde vintrer med lite snø. Jordbærfeltet kan beskyttes mot frosten med et lag av halm eller fiberduk. Dette skaper et mer stabilt vinterklima for plantene. Ved dyrking i blomsterkasser eller potter er faren for vinterskade enda større.

Skal jordbærplanter klippes ned om høsten? – Related Questions

Hvordan beskytte jordbærplanter?

Dekk med halm

Et smart grep for å få fine jordbærplanter, er å dekke med halm under bærene. På den måten unngår du at jordbærene blir fulle av jord og du får løftet bærene opp fra den våte jorda slik at de tørker raskere etter for eksempel morgendugg. Det minsker også risikoen for gråskimmel.

Hvordan pakke inn planter for vinteren?

Dekk til rundt potten med bobleplast, papp, gamle pledd, halm eller hva du ellers har tilgjengelig som gir en isolerende effekt. Det er først og fremst røttene som må beskyttes. Så lenge det er plussgrader, vannes plantene sparsomt, men så snart det fryser til, er det bare å la plantene sove til våren kommer.

Hvordan ta stiklinger av jordbærplanter?

Klipp av utløperen slik at det stikker ut et par cm fra stiklingen. Sett stiklingen i en potte med jord, eller plant den ut på et annet sted der du ønsker å dyrke jordbær. Vann godt i begynnelsen til det har dannet seg skikkelige røtter. Du kan eventuelt også sette stiklingen i vann først for å stimulere til rotvekst.

Hva slags gjødsel skal jordbærplanter ha?

Jordbær
  • Jordbær skal gjødsles med granulert NPK-gjødsel supplert med Kalksalpeter.
  • YaraMila FULLGJØDSEL 12-4-18 mikro/YaraMila FULLGJØDSEL 8-5-19 mikro tilføres med 15-35 kg/daa om våren og med 25 kg/daa umiddelbart etter høsting.

Kan man ha jordbær i drivhus?

Er du glad i jordbær, er det utmerket å dyrke disse i drivhus. La dem stå ute fra høsten til tidlig i mars og sett dem deretter inn. Da kan du nyte jordbær en hel måned tidligere enn om de dyrkes ute. Andre, mer eksotiske vekster er også mulig å dyrke.

LES OGSÅ  Hva kan jeg gjøre for å svette mindre?

Hvordan få store jordbær?

Plant med god avstand

Dette kan se litt rart ut når plantene er bittesmå, men de kommer til å bli ganske store dersom de får plass til det. Store kraftig planter gir stor avling av store bær, mens små, innestengte planter i tøff konkurranse om lys, vann og næring gir mange små og tørre bær.

Hvor mange jordbær i en pallekarm?

Re: Pallekarmer og jordbær

60×80 cm. En hel pallekarm er derimot 120×80, der kan du da ha åtte-ni planter med normal avstand.

Hvordan overvintre jordbær i krukke?

Alt det døde rundt jordbærplantene fjerner du på våren. Har du jordbær i potter eller ampler kan du fint la dem overvintre i en mørk og kald kjeller. Lar du pottenen eller amplene stå ute gjennom vinteren uten å hverken dekke dem til eller gi dem noen form for isolasjon kommer de dessverre til å dø.

Hvorfor er det ikke blomster på jordbærplantene?

Faktisk vil for mye nitrogen forårsake overdreven løvvekst med få eller ingen jordbær. Så hvis jordbærplantene dine er store, men ingen jordbær, kan du kutte ned nitrogengjødselen. Dette er også grunnen til at en jordbær ikke blomstrer. Det kan hjelpe å tilføre mer fosfor i jorden også hvis dette er tilfelle.

Kan man plante frø fra jordbær?

jordbærplante fra frø

Strø frøene tynt oppå fuktig jord. Du skal ikke dekke til med jord – da jordbærfrø liker å ha lys for å spire. Bruk av minidrivhus holder på fuktigheten og øker spireevnen til frøene.

Hvordan plante jordbær i potte?

  1. Gi plantene en solrik plassering, det gir rik avling og søte bær.
  2. Siden disse jordbærplantene blomstrer og bærer kontinuerlig gjennom hele sesongen er det viktig at de får litt gjødsel.

Hvordan pollinere jordbær?

Uten hjelp fra biene, som sprer pollen fra plante til plante, må jordbærplanten klare seg med selvpollinering. Det vil si at blomsten befruktes ved at det drysser pollen fra pollenbærer til arr på samme blomst.

Hvilken jord liker jordbær?

Full sol (gjerne skråning mot sør), normalt næringsrik jord gjerne med litt sand og grus. Sandholdig leirjord går også fint. Jordbær elsker det hvis du ikke bruker duk.

Hvor dypt skal jordbær plantes?

Jordbær i kasser

Legg et lag med lecakuler i bunnen av krukken, bruk ca 4-5 cm. Legg et lag med markduk eller fiberduk over lecakulene og fyll opp med plantejord blandet med kugjødselkompost. Plant jordbærplantene med ca. 30 cm avstand.

Leave a Comment